....

    Marek Lahoz, gediplomeerd mimespeler bij de circusschool in Gdansk, is tevens scheidsrechter. Gisteren maakten hij zijn debuut op het hoogste niveau, in de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het EK voetbal.

    Marek staat gekend om zijn uiterst expressieve, gebarende tussenkomsten. Fluit hij een penalty, vouwt hij in een jubelend voetbalstadium zorgvuldig een witte zakdoek open en legt deze geheimdoenerig op de penaltystip. Trekt hij een kaart, grijpt hij naar achterzakje om dan eerst zijn goochellaarshandschoenen aan te doen. Vervolgens grijpt hij met een witte vingerknip achter de oren van de overtreder en tovert dan een gele of een rode kaart tevoorschijn. 

    De spelers vallen van de ene verbazing in de andere. Bevreesd onder de voetballers is zijn mysterieuze blik, wanneer hij met gestrekte wijsvinger die als een pendel heen en weer gaat de anders zo eigenzinnige sporters hypnotiseert, die zo braaf in de muur blijven staan.

    Wanneer bij de aftrap zijn fluitsignaal weerklinkt, tovert hij wel eens twee witte tortelduiven uit het fluitje. Beroemd is Marek ook voor de truc met de kist en de zaag, maar die mag hij sinds de blessure van Axel Witsel van de UEFA niet meer uitvoeren. Als hij wil, een fluitje van een cent, voert hij de truc met de verwisselde tweeling uit, en hup, plots bevinden de keepers van de twee partijen zich in het andere doel.