....

    Een eeuwige twijfelaar, die uit twijfel, al dan niet eeuwig, zijn agenda propvol pompt – om zo twijfel te reduceren. ‘Hoe meer ik doe, hoe minder ik tussen de dingen moet kiezen!’

    Zijn probleem: hoe voller de agenda hoe meer hij afhankelijk wordt van zijn volle agenda. Hoe meer hij het leven inplant, hoe meer hij het gevoel krijgt dat het leven uit zijn controle wegglipt. Eens bijt de slang zichzelf in de staart. De enige oplossing die hij ziet is uiteraard nog meer plannen. Ook ’s avonds, ’s nachts vallen er enkele uren weg te pitsen. Slaap is verloren tijd, vooral omdat hij ’s nachts toch al wakker ligt van onbegrijpelijk gepieker.

    Twijfel – of zijn dagen wel vol genoeg zijn? Twijfel – of zijn dagen wel dagen zijn? Twijfel – of dit wel het leven is? Zolang de dagen volgepland zijn, hoeft men er niet aan te denken wat men doet. Een volle agenda is de verhoging van de bandbreedte van de twijfel – een soort gesatureerd heden waarin de constructieve bijdrage van iedere twijfelachtigheid bij voorbaat wordt uitgedoofd.  

    De dagen volplannen is als een tweede natuur. Het is geen keuze, het is noodzaak. De ironie is dat hiervoor niet wordt gekozen. Het moet gewoon. En zijn ze zo vol zoals slechts de mooiste zomerdagen dat zijn, heeft hij voor heel even de twijfel weten lamleggen in het zaligmakend nirwana van de uitgestelde keuze.

    Uiteraard werkt het zo niet. Twijfelt valt niet te decimeren, enkel mee te leven. Je zou het met anderen kunnen delen als je er de tijd voor neemt om wat komt samen te laten komen – en te laten vergaan. Maar twijfel valt niet weg te plannen, laat staan uit te stellen naar een steeds durend volgend, uitgesteld exponentieel moment.  

    Het is zoals de pomp op het ventiel, dat reeds voldoende opgepompt is en onder verhoogde druk wegspringt, en wanneer daardoor de pomp springt, roept hij uit: ‘Zie je wel!

    Zoals iedere twijfelaar leeft hij in de megalomanie van zijn eigen overgevoeligheid. In werkelijkheid kent hij geen gevoelens, slechts keuzestress, en verwart daarin analyse –de analyse hoe dingen te plannen zijn en de problemen dat de logistiek van mensen en zichzelf meebrengt– met gevoel.