....

    “Niet de beste keuze uit mijn leven maar mijn leven waarvoor ik kies.”

    Die zin, eens neergeschreven, maakt alle gemaakte keuzes in je leven plots tegenwoordig. Ze roept deze op, draagt ze mee, trekt hen als een algenkolonie naar boven om daarvoor, in die ene nieuwe keuze die helemaal geen keuze is maar gelijk wordt met je levensverhaal zelf, nog een keer te kiezen en hun vergane uitkomsten exact zo te willen.

    Tegelijk, en net door die transformatieve kracht, legt het aan hen een andere schaal op, dicht het het verleden andere grootte toe. Het blaast ziel terug naar het leven. Het verplaatst de balans naar een eerder niet vermoedde richting. Door een pluimgewicht aan de andere zijde te leggen –de weg van de minste weerstand– licht het heel je leven naar boven. Du wirst davon gehoben.

    Al het gewicht van je leven – welke macht kan deze dragen?

    Doorgaans geen ene, keldert men dit levensgevoel met opbodstrategie, simpelweg door iets met nog meer verantwoordelijkheid aan het leven toe te voegen – een studie, een huwelijk, een job, een huis, kinderen, een scheiding, nog een huwelijk. Zo verzwaren we de stenen: zo leven tot de macht ons naar beneden drukt. Maar wat het zwaarst weegt is ook het meest vatbaar voor breuken, kan splijten, verpulveren of stukgaan als geen ander. In dit soort gevecht geraakt men continue verzeild: de breuken dichten, bijéénhouden wat al uit elkaar gevallen is, die zware stenen opnieuw naar het centrum verplaatsen. Verbazingwekkend genoeg valt dit ons gemakkelijk: we zijn gewoon dat het dagelijkse leven deze strijd is. Dat we voor dezelfde soort energie ook voor het aanvaarden van het leven in al haar veranderlijke stromen zou kunnen kiezen, komt doorgaans niet bij ons. We volgen niet het water dat nu eens bevriest, verdampt of smelt.

    Het zachtste, de keuze voor het allerzachtste, is het zwaarste: maar enkel dit kan de hefboom kantelen – de keuze voor het leven, niet de keuze voor de keuze, in alle transformatieve kracht, waarheen het ook mag uitstralen, verdampen of bevriezen. Werde der du bist.