....

    (geïnspireerd op vorig bericht)

    Daar trekt men al zijn wimpers uit, telkens wanneer men zijn lot wil voorspellen. Het is een orakel, een lotsvoorspelling, zoals men elders stenen of de vogelvlucht leest, daar: getrokken wimpers.

    Deze mensen voelen zich gezegend door hun gebruik. Wanneer men iets wil weten, men met een vraag of onduidelijk zit, trekt men één wimper uit en verwacht vervolgens antwoordden. Het is deze mensen zo vertrouwd als een ademhaling. Hoe vaak ziet men in de straat, bus of op café wel niet iemand te midden zijn wimperlezing. Telkens en overal zijn er wel vragen die antwoorden verlangen.

    Armen trekken hun wimpers uit en verkopen ze aan machtigen. Ouders ruziën over de wimpers van hun zuigelingen: kostbaar goed. Ja, vanaf een zekere leeftijd imiteren de kinderen hun ouders, nog alvorens ze goed en wel begrijpen dat wimpers hun lot bepalen doen ze het reeds.

    Hoe lang groeit een wimper? Hoe lang duurt het totdat een wimper volgroeid is?

    De wimperloze ogen en verrode oogleden van zijn naasten: iedereen vertrouwd. Hoogmoedige verliefden, die elkaars wimpers uittrekken en de duur van hun relatie tarten. De wimpers van kamelen! Want ja, ook voor de wimpers van dieren strijdt men.

    Vast en zeker kan men stellen dat iedere wimper die men trekt het hun geloof versterkt. Wimpers der bijgeloof. Er is geen weg terug. Zeldzame mensen daar die hun wimpers laten groeien en hun toekomst niet willen weten, worden gemarginaliseerd. Talrijk zijn zij die één wimper laten staan voor het geval van…

    De laatste wimpers uit een dode trekken: deze zijn leven lang bewaren. Men heeft daar slaven, die in een kooi zitten en men geregeld hun wimpers uittrekt. Zoals bij ieder geloof heeft men ook daar uiteenlopende gebruiken en verschillen. Vroege, orthodoxe stromingen beweren daar dat enkel aan de eigen wimpers de kracht van het voorspellen toekomt. Beslist, iedere samenleving ontspoort vroeg of laat wel eens. Cultuur is slechts volgehouden misverstand.

    Maar wanneer men daar met wenende ogen leest wat de wimpers voorspellen en in dat betraande, wazige licht visoenen van de toekomst ziet, herinneren deze mensen zich aan hun goddelijke oorsprong.