....

    Daar houdt men zijn afgeknipte nagels zorgvuldig bij en gebruikt ze als valuta. Het bleek de ontbrekende schakel waarnaar geschiedkundigen steeds gezocht hebben, de anomalie in de geschiedschrijving, het niveau tussenin ruilhandel en de monetaire geldeconomie.

    Het is bovendien een democratisch principe: iedereen heeft er toegang toe, heeft nagels, aldus kapitaal, en kan bijgevolg beginnen sparen of uitgeven – kortom aan het systeem deelnemen. Fier als een sieraad aan de vinger laat men daar dan ook zijn nagels groeien. Enkelen pronken daar met hun decimeters nagels zoals elders een dikke portefeuille of luxeauto. Niet moeilijk te begrijpen dat neuspeuteren daar levensgevaarlijk is. Ook voortgaan doet men daar raar en uiterst voorzichtig, want onderscheid in vinger- of teennagels maakt men niet: alles kan omzet meebrengen!

    De frisse vingernagels van juffrouwen. De dikke bruinere van grootvaders tenen. De solide, majestatische nagels van Egyptische mummies – al jaren gaan zij van hand naar hand. De buigzame nageltjes van zuigelingen. Het is zoals een briefje of een muntstuk: men ziet meteen de waarde ervan. Het gaat sneller dan een oordeel. Onloochenbaar voor iemand het niet vast te stellen.

    Iedereen daar met afgeknipte nagels in een metalen doosje. Banken als depots of loodsen aan nagels. De rijken met hun zakken vol. Dieven die in de slaap iemands nagels kortknippen. Marginalen die hun nagels afbijten.

    De doden behandelt men er met uitzonderlijke zorgvuldigheid, want men heeft vastgesteld dat na de dood hun nagels nog even blijven groeien. Een erfeniskwestie! Als zodanig vermeerderd het menselijke kapitaal in de geschiedenis. De nagels van vroegere generaties gaan er als erfstuk van hand naar hand.

    Een nagel die je op straat vindt. Het hoopje nagels aan de goktafel: “Rien ne va plus!” Of overvallen daar: “Je nagels of je leven!” – waarbij de mensen er intuïtief niet hun handen omhoog, maar met de vingers gespreid voor zich uit houden, als verwachtte hen een zaligmakende pedicure.

    Mensen die op het einde van de maand hun nagels bij elkaar tellen. Betalenden in de winkel met de nagelschaar. Oplichters die de hoefnagels van geiten fijnknippen.