muggen

    

    Gedachten over muggen.

    Het is voor een mug geenszins een eenvoudig opgave om onbemerkt op een bewegend zoogdier te landen, daarbij de juiste ader uit te kiezen, te prikken en vervolgens opnieuw te vertrekken.

    Daar zet iedereen een kikker op zijn nachtkastje tegen de muggen.

    Muggen die plots sierlijk en kunstzinnig beginnen te schilderen – met zoogdierenbloed.

    Het tijdstip wanneer de muggen gaan slapen.

    Zorro-mug: steekt de mensen hen te herinneren aan hun nederige oorsprong.

    Elke avond, een half uur voor zonsondergang, zwermden de muggen samen en verwachtten de planeet Venus.

    Wat een zieke uitvinding toch van de natuur: een vlieg die bloed zuigt! Kan de menselijke voorstellingskracht beter? Dieren en insecten die het in de natuurlijke selectie niet gehaald hebben: een dikke tor die zich uitsluitend met oorsmeer voedt (de onderneming en beklimming naar het menselijke oor bleef zelden onopgemerkt). Een teek die enkel op menselijke zaadcellen leeft (uitgestorven bij de overgang naar een agrarische samenlevingsvorm). Schaamluizen die zich met menstruatiebloed voeden (zij overleefden de maandelijks hongercyclus niet). Wasberen die de menselijke oksels kwamen proper likken (sinds de uitvinding van de klomp zeep stootte hij op menselijk wantrouwen). Vogels met een perfect sikkelvormige snavel, gemaakt om mensen hun teennagels te knippen (met de komst van de schaar uitgestorven). Zachtaardige ossen met borstel-staart, die elke avond plots voor het venster twee minuten voorzichtig met hun poep schudden (met de komst van de tandenborstel verdwenen).

    Iedere zomer vertrokken de muggen naar hun jaarlijkse vakantie, om er de Benidormse toeristen leeg te zuigen.

    Wetenschappers die vaststellen dat muggenbeten menselijke creativiteit opwekken. De kunstenaars die plots met open venster gaan slapen. Overal stilstaand water en muggeneieren. Terrariums met muggen om ook de winter zonder inspiratie te overleven. Plots ontdekt men verschillende soorten muggen en wordt men hun onderling, subtiel effect nauwkeurig gewaar wanneer ze steken! Een arm rood aan muggenbeten – een zichtbaar teken van creativiteit. Iets zoals de heroïnespuit in de dagen van de punk. Dra muggenbeteninjecties als drug verkrijgbaar, op bestelling, in dosis en overdosis. Eerst in spuiten, dra ook als pillen, puffers of voor onder de tong. Men begint de muggen als een soort goddelijke zwermen te zien. Een dansend aura der gratie en creativiteit. De begeleiders van de uitverkorenen. Muzen! Muggen! Verraadde daar de taal al niet langer semantische verwantschap? Er zijn er zelfs die zich ’s nachts in een hangmat in een bos hangen, met naakte ledematen en bovenlichaam, slechts is hoopvolle verwachting van een muzenbezoek. ’s Ochtends laat men daar nauwkeurig zijn vinger over zijn ledematen, op zoek naar sporen, tekens der inspiratie, beroeringen met de gratie en creativiteit. Kraters van de muzen. Het is als een offer. Hoe kon men het vergeten? Wee die muggen die op koeien of andere zoogdieren landen! Verspilling! Men kweekt daar zijn privécollectie. Dat na een decennia iedereen uit anemie zich zwak en duizelig voelt, oorsuizingen of hartkloppingen ontwikkelt, is slechts een bijkomstigheid, want meer dan inspiratie vonden deze mensen een ritueel en oorzaak, dat iedere inspiratie voorafgaat.

    Muggen die prikken in morse code.

    Braille-muggen: geheime boodschappen van nog geheimere boodschappers.

    Een contubernium muggen.

    Hoogintelligente exemplaren. Muggen die plots met elkaar over tonijnen spreken.

    Muggen-burlesque.

    Toen ook de muggen op een skateboard kwamen aangeraden, schudden zelfs de vliegen het hoofd.

    Muggen die zichzelf voor bijen wanen en het bloed uit de omgeving in korven verzamelen.

    Muggen als rondvliegende herinneringen – maar aan wat?

    Muggen die te kieskeurig zijn.

    Muggen die de weg naar de beenhouwerij hebben gevonden.

    Muggenhooligans: die iedere zaterdag naar de match van hun lievelingsploeg komen om daar hun tegenstander leeg te zuigen.

    Het verschil tussen het Nederlandse ‘muggenbeten’ en het Duitse ‘Mückenstiche’. Zelfs de muggen zijn in Duitsland nauwkeuriger!

    Muggen met een citroentje.

    Muggen die het leven koesteren.

    Muggen die na elke beet »bedankt« komen zoemen.

    Muggen met schaamte. 

    Muggen met een keelontsteking. De angina-mug.

    Muggen met prachtige, blauwe ogen.

    Ontdekking: satijn is eigenlijk gewoon verbonden muggenvleugels, afkomstig van muggenplantages.

    Muggen die hun weg naar de bejaardenhuizen hebben gevonden (weinig weerstand).

    Genetische perfectie: kruising tussen een mug en een puma.

    De trotse gestokenen die hun bloed terughalen en de mug opeten.

    Eigen-volk-eerst-muggen.

    Genetische perfectie 2: kruising tussen een kwal en een mug. Vliegende, zoemende kwallen, ’s zomers overal die als ankers of paarsmauve mijnen in de lucht hun fijne tentakel uitsmijten.

    Muggen, gezellig samen aan de hand.

    Het compromis: de mensen die ieder jaar één gehele mens opofferen, die alle muggen gedurende de zomer naar hartenlust mogen leegzuigen.

    Muggen op de mountainbike. (Gaat het niet allemaal wat te ver… (Zeker niet! Weldra muggen met hun smartphone, muggen-apps, die de zoetste exemplaren in de buurt tonen))

    Genetische perfectie 3: Muggen-babes. Een fijne, elegante kruising tussen een mug en een vamp. De meest succesvolle manier in de natuur dagelijks aan warm mannenbloed te komen.

    Recyclage: rieten manden uit neergemepte muggen.

    Muggenvangers: zoals vliegen- of wespenflessen, met wat zelfgetapt bloed…

    De voorstelling van het laatste dier op de wereld. Toevallig de mug! Wat doet de mens ermee? Gaat hij dan plots – van de dieren houden?

    Muggen die stiekem kathedralen bouwen.

    Genetische perfectie 4: muggenspinnen, die samenzwermen om een gigantisch net in het bos te maken, waarin de eenzame wandelaar verstrikt…

    Beleefde muggen: die hun voeten vegen alvorens ze steken.

    Genetische imperfectie: muggen die zich met mosselen verwarren.

    Muggen, ook zij die de tegenzin van de dagelijkse wekker ervaren.

    Muggen die evangelies verklaren. Muggen-exegese.

    Wetenschappers die vaststellen dat het niet het goede weer is, maar dat het de muggenbeten zijn, die ’s zomers verantwoordelijk zijn voor de verhoogde testosteron van die mannelijke blikken.